Onderhoud

Na uw piano enkele jaren te hebben gebruikt, kan u plots problemen ondervinden tijdens het spelen. Toetsen die niet meer werken of blijven hangen, speling of ongelijkheid van niveau in het klavier, hamers die de snaren verkeerd raken,.. het zijn maar enkele voorbeelden van een groot arsenaal aan defecten die uw piano kunnen treffen. Daarom is het onderhoud van uw piano erg belangrijk!

De mechaniek van uw piano is een zeer complexe constructie bestaande uit honderden stukjes hout, metaal en vilt. Deze materialen zijn onderhevig aan slijt. Dit ligt meestal aan de oorzaak van bovengenoemde problemen. Daarom heeft elke buffet- en vleugelpiano in principe om de vijf jaar een onderhoud nodig. Door de mechaniek af te regelen, zorgt de pianotechnicus er voor dat al deze kleine onderdeeltjes terug op elkaar afgestemd worden, waardoor uw piano terug correct functioneert.

Om de tien jaar hebben ook de hamerkoppen een onderhoud nodig, waarbij het vilt van de hamers wordt proper geschuurd. Dit doen we om de indruk van de snaren tegen te gaan.  Hoe dieper de indruk van de snaren, hoe slechter de kwaliteit van de klank, en hoe groter de kans op verdere ontregeling van de mechaniek. Klinkt uw piano na enkele jaren zachter of doffer? Neem dan zeker contact op met de pianotechnicus!

 

Reparaties

Het kan ook gebeuren dat er een ander soort defect aan de oorzaak ligt van het probleem. Bijvoorbeeld, een onderdeel dat afgebroken is in de mechaniek. In de meeste gevallen kan uw pianotechnicus deze problemen ter plaatse repareren.

Voor meer informatie en voor prijzen, aarzel niet om contact op te nemen!